Välttämättömät aminohapot
Kommentit (0)
Elimistö ei voi itse valmistaa sille välttämättömiä aminohappoja, vaan ne tulee saada ulkopuolelta. Aminohapot ovat proteiinien pienimpiä rakennusaineita, ja ne ovat tärkeitä elimistön toiminnalle. Niitä tarvitaan esimerkiksi ruuansulatukseen, kasvamiseen ja kudosten korjaamiseen.
Välttämättömiä aminohappoja on yhdeksän. Ne ovat histidiini, isoleusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, tryptofaani, treoriini ja valiini. Vastakohtana näille ovat aminohapot, jotka eivät ole välttämättömiä ja joita keho kykenee itse valmistamaan.
Välttämättömiä aminohappoja on yhdeksän. Ne ovat histidiini, isoleusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, tryptofaani, treoriini ja valiini. Vastakohtana näille ovat aminohapot, jotka eivät ole välttämättömiä ja joita keho kykenee itse valmistamaan.
Mikä on aminohappo?
Kaikilla aminohapoilla on ominaistehtävänsä kehossa. Esimerkiksi glutamiini säätelee kehon pH-arvoa, kun taas lysiini vaikuttaa energiankulutukseen ja tryptofaani säätelee unta sekä onnellisuudentunnetta. Aminohapot vaikuttavatkin kehoomme monella tasolla ja enemmän kuin voisi uskoa.Proteiinien tärkeät aminohapot
Proteiini koostuu aminohapoista. Kun nautimme proteiinia, se hajoaa pieniksi aminohapoiksi, jotka imeytyvät kehoon ja lähtevät matkaan suorittamaan itselleen ominaisia tehtäviä. Ruokavalion lisäksi välttämättömien aminohappojen saantia voi lisätä myös lisäravinteiden avulla, joita on saatavana meiltä Proteincompanyn laajasta valikoimasta. Lisäravinteista EAA sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja BCAA sisältää näistä kolmea.Aminohappoja ruuasta
Aminohappojen alkuperällä on myös merkitystä. Eläinperäisistä elintarvikkeista saadut aminohapot mielletään laadukkaammiksi kuin kasvikunnasta peräisin olevat. Kuitenkin vegaanitkin voivat saada tarpeellisen määrän aminohappoja – ainakin jos miettii hieman tarkemmin, minkälaisia elintarvikkeita nauttii. Palkokasvit, täysjyvätuotteet ja maitotuotteet ovat täynnä aminohappoja aivan kuten liha, kala ja kananmunatkin.Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja