Voiko vilustuneena treenata?
Lokakuu on pian täällä. Alkaa olla hieman viileämpää ja pimeämpää. On aika myöntää,että kesä on ohi. Sade ja puista pudonneet lehdet muistuttavat vuodenajasta päivä toisensa jälkeen. Ja vilustumiskausi alkaa - treenaajan pahin vihollinen.
Menet nukkumaan illalla ajatellen, että huomenna vedät kaikkien aikojen treenin. Mutta aamulla herätessäsi olosi on raskas ja kurkkusi kipeä. Mitä aiot tehdä? Yhä useammat ihmiset jättävät treenit väliin ja jäävät kotiin, kun olo tuntuu tukkoiselta. Onko liikunnasta luopuminen tarpeellista aina, jos olet kipeä?
Minkätyyppiset oireet?
Mistä tiedät, onko treenaaminen riskitöntä vai ei? Aloita tunnistamalla vilustumisesi.
Ovatko oireet leuan yläpuolella?
Jos tukkoinen nenä ja aivastelu ovat ainoat oireesi, voit ottaa rauhassa. Siinä tapauksessa voit treenata täysin normaalisti. Muistat vain kuunnella kehoasi, kun treenaat... Äläkä aivastele ketään kohti.
Ovatko oireet leuan alapuolella?
Jos heräät kurkkukipuun ja/tai yskään, voi olla parempi vetäistä käsijarrua ja ottaa rauhassa treenien sijasta. Treenit saattavat laskea vastustuskykyäsi tilapäisesti (joka nousee takaisin tasolleen), mikä tekee sinusta alttiin eri virusinfektioille. Ei missään nimessä hyvä yhdistelmä, jos tunnet olosi kipeäksi.
Tämä ei ole kovin tavallista, mutta hengitysteiden virusinfektio saattaa aiheuttaa sydänlihaksen tulehduksen. Se on vaarallista, vaikka riski on pieni.
Onko sinulla kuumetta?
Kuume lähtee vain lepäämällä, ei poikkeuksia.
Hyvä perussääntö on
Ota päivittäinen olo huomioon, sillä pelkkä vilustuminen ja treenaaminen voi olla hieman monimutkainen yhtälö. Vilustumista on monenlaista, infektiot kestävät eri pituisia aikoja ja oireet saattavat vaihdella kurkkukivusta yskään ja lihaskivuista kuumeeseen, vuotavaan nenään ja aivasteluun.
Tunnustele vointiasi. Olet itse paras arvioimaan omaa oloasi. On tietenkin turhauttavaa, jos joudut pitämään treenitaukoa vilustumisen vuoksi, mutta jos et tee niin, saatat joutua pitämään huomattavasti pidemmän tauon.
Käytä aikaa oikeaan tekniikkaan
Jos sinusta tuntuu, että vointisi sallii sinun mennä salille treenaamaan, voit kuitenkin jättää kovemmat treenit väliin. Kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi ja parantaa tekniikkaasi kauhean rääkin sijaan. Tekniikan harjoittelu ei varmasti ole yhtä hauskaa kuin uuden penkkiennätyksen tekeminen, mutta hukkaan se ei mene. Käytä aikasi viisaasti ja paranna esimerkiksi kyykkytekniikkaasi, jotta selkäsi pysyy suorana myös painojen kanssa. Tai mikset hellisi kehoasi venyttämällä sitä kunnolla?
Kun olet vilustunut leuan yläpuolelta mutta haluat treenata, nyrkkisääntönä on olla treenaamatta niin, että hengästyt. Se tarkoittaa myös, että jos tunnet pystyväsi harjoittelemaan, voit treenata tekniikkaa tai vaihtoehtoisesti kevyempää voimaharjoittelua. Se ei kuitenkaan ole yhtä rasittavaa ja vaativaa kuin tavallinen treenisi. Voit myös lähteä pitkälle kävelylle ja saat samalla raitista ilmaa.
Kun alat voida paremmin
Joskus on lähes yhtä vaikea tietää, koska voit aloittaa treenaamaan kuin sitä, koska pitää pitää tauko. Tässä täytyy myös kuulostella itseään. Onko kurkkusi edelleen kipeä? Oliko sinulla vielä eilen kuumetta? Sitten sinun ei kannata lähteä treenaamaan. Onko olosi parempi ja olet ottanut rennosti pari päivää? Anna mennä!
Kuten mainitsimme, immuunijärjestelmä heikkenee kovan treenin jälkeen, joten jos kehossasi on flunssavirus, et paranna mahdollisuuksiasi parantua siitä.Tunnet varmasti jonkun, joka on aina kipeänä. Tämä johtuu usein siitä, että ihmiset eivät malta odottaa rauhassa riittävän pitkään ennen salille kiiruhtamista ja kovan harjoittelun aloittamista uudelleen.
Kuuntele kehoasi. Pidä treenitauko, jos olet kipeänä. Se voi tuntua todella tylsältä, mutta teet kehollesi palveluksen, kun annat sen levätä.
Vinkki D-vitamiinista!
Tiesitkö, että D-vitamiinilla on todella tärkeä rooli vastustuskyvyllesi? Vastustuskykyä säätelevä immuunijärjestelmäsi käyttää muun muassa D-vitamiinia valmistaakseen antimikrobisia "aseita", jotka hyökkäävät bakteerien ja virusten kimppuun. D-vitamiinia saa muun muassa auringonvalosta. Yhdistelmä auringonvalon vähyyttä ja liian vähän ulkoilmaa pitää D-vitamiinitasot matalina syksy- ja talvikuukausina.
D-vitamiinilisäravinteet ovat yksinkertainen tapa varmistaa, että saat riittävästi D-vitamiinia syksy- ja talvikuukausina. D-vitamiini vahvistaa muun muassa dopamiinitasoja, jolla on suora vaikutus hyvinvointiimme. Se vahvistaa lisäksi immuunijärjestelmäämme, joka saattaa estää vilustumista ja influenssaa.